Nové mobilné dopravné ihrisko učí deti základom bezpečnosti na cestách

17.05.2013 Poprad

Vysoké Tatry 16. mája (TASR) – Vo Vysokých Tatrách dnes vyvrcholilo tohtosezónne putovanie mobilného dopravného ihriska po tamojších základných školách. Zástupca náčelníka Mestskej polície (MsP) Vysoké Tatry Jozef Štefaňák pre TASR potvrdil, že nové mobilné dopravné ihrisko má deti predovšetkým naučiť základom bezpečnosti na cestách.
„Učíme tie deti, ako sa majú správať na cestách, upozorňujeme ich, aby si dávali pozor a nestali sa obeťou dopravnej nehody. Deti sú totiž najohrozenejšou skupinou na našich cestách, takže im treba vysvetliť prečo treba nosiť prilbu pri bicyklovaní, prečo treba sedieť v sedačke, zapnúť si pás v aute a pod.,“ zdôraznil Štefaňák. Vo Vysokých Tatrách môžu už mestskí policajti využívať vlastné mobilné dopravné ihrisko, doteraz si ho museli požičiavať. Ich vlastné teraz zahŕňa kolobežky, značky i prenosné dopravné značenie.
Štefaňák veľmi ocenil aj prístup Horskej záchrannej služby, ktorá s mestskými policajtmi chodí po jednotlivých školách. „Horskí záchranári dali deťom taký krátky kurz prvej pomoci a učia ich aj postup, ako si treba zavolať pomoc v prípade núdze,“ dodal. Doteraz prešlo mobilným dopravným ihriskom približne 300 detí z Vyšných Hágov, Dolného Smokovca a Tatranskej Lomnice. V piatok 17. mája sa mestskí policajti chystajú do základnej školy mimo Vysokých Tatier a to do Ždiaru. „Súčasťou projektu je chodenie aj po iných ako tatranských školách, takže na budúci týždeň pôjdeme ešte aj do Lendaku a Veľkej Lomnice,“ doplnil náčelník MsP.
Na prevenciu kladú tatranskí mestskí policajti dôraz, podľa nich je to totiž najlacnejší a zároveň najekonomickejší spôsob. Tatranskí obyvatelia sa podľa Štefaňáka štatisticky minimálne podieľajú na vzniku dopravných nehôd a kolízií. "Každá druhá obeť smrteľnej havárie v mestách Slovenskej republiky je chodec. V roku 2011 sa na smrteľných dopravných nehodách v mestských zónach na Slovensku chodci podieľali 55 percentami. V krajinách Európskej únie (EÚ) to bolo 37 percent. V EÚ sme druhí najhorší za Írskom, kde tento podiel predstavuje 57 percent. Aj z týchto dôvodov uvažuje vláda nad legislatívnym sprísnením cestného zákona, v ktorom má byť ukotvená povinnosť nosiť reflexné prvky chodcami za zníženej viditeľnosti už aj v obci, nielen mimo miest," vysvetlil zástupca náčelníka.
 

Vyberte región